follower. :)

Assalammualaikum :) Welc0me t0 my bl0g. Aku suka p0st entry mengikut apa yg terlintas kat dalam 0tak aku. And of course semua cerita pasal diri aku. Aku suka pasang background music kat bl0g aku dan selalu tukar2 ikut mo0d. WARNING ; PUBLIC DIARY.

Tuesday, June 16, 2015

Solo Ranger: Kuching, Sarawak

Assalammualaikum.

Isnin, 18 May 2015. 1230.

Lepas habis kelas, duduk lepak dekat makmal komputer. Tangan gatal tengok tiket flight murah. Tampat yang aku dah lama nak pergi: Kuching, Sarawak.

Aku teringin nak pergi sana sebab nak tengok hutan-hutan dia. Tapi, hmm.

Airasia kl-kuching rm110. Malindo air kl-kuching rm80.

Aku rasa aku tengah banyak duit masa tu. Tanpa fikir panjang, aku terus beli. Jumpa Abu. Ajak Abu. Abu tak nak. Malindo Air Kl-Kuching Kuching-Kl rm190.

Buka agoda.com. Jumpa bilik single rm90 untuk dua malam. Done.

Selasa, 19 May 2015. 1430.

Habis kelas, terus kemas beg, simpan passport. Lrt kerinchi-kl sentral-erl-klia2. Rm30.

Naik erl belum excited lagi. Bila dah sampai klia aku dah mula nervous excited seram sejuk.

1600. Klia2.

Blur tapi gagahkan diri. Ikut orang ramai gerak pergi mana. Tak tahu nak check in dekat mana, sebab ini second time naik flight, first time domestic flight. Tanya information kaunter.

1700.

Settle check in. Tunggu dekat departure hall. AWAL gila aku sampai. Flight pukul 1830. Bijak.

Masuk flight, *hmm, sopan la pramugari malindo ni. Pakai kebaya putih. Cantik.* Lepas tu sedih, tak sampai nak letak beg dekat atas. Hmm. Bila dah duduk, sedih lagi. Screen depan aku tak hidup. Tengok-tengok tak ada button on pun.

*hmm maybe sebab aku beli tiket murah kot. So tak boleh tengok movie. Sobs'*

Dah setengah jam sedih screen tak hidup, rupanya nak hidupkan screen kena double touch screen. Noob. Tu pun lepas tengok bangla depan main screen. Hidup aku kembali ceria.

Beriya tengok movie cina bapak kelakar tahan gelak dalam perut. Bila pramugari jalan nak bagi snack, *omg seksinya. Kain terbelah sampai peha. Baru je cakap sopan tadi.*

Selepas 1 jam 30 minit. Flight dah sampai ruang udara Sarawak. Telinga aku jadi SAKIT gila. Sampai ke tengkuk leher sampai ke kepala sakit. Gegendang telinga berdenyut beb. Nak cakap sakit tu. Rasa macam nak nangis, tapi hidup sorang2 kena tabah. Tahan sakit berdengung berdesing sampai flight landed.

2130. Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching.

Here comes my hero of the day. Ain Syafiq. Not hero la, driver. Even sampai sekarang telinga aku masih pekak sebelah kiri. Check in hotel The Room. Keluar balik pergi makan.

Syafiq bawa aku pergi restaurant Nusantara *if im not mistaken. forgot oledy*, makan nasi gorang apa entah tak ingat dengan tea 3 layer ada nama sarawak dia tapi kenyang.

Lepas makan, turunkan nasi dekat Waterfront Kuching. Lepak tengok busker. My favorite, ada violin. Cair aku dekat situ juga.

Penat. Balik bilik. Tidur.

Rabu. 20 May 2015. 0900.

Perut aku dah mula berbunyi. Siap-siap turun 7e. Sedih lagi sekali. Aku lupa Sarawak tak ada Gardenia. Dutch Lady pun. As a subtitute, aku beli je roti yang ada. Bapak keras.

1100.

Agak lambat as a traveller untuk memulakan perjalanan. Tapi tak apa lah. Saya ikut driver datang khas dari UNIMAS. Sarapan pagi @ brunch ayam penyet panggang. Sedap. Tapi perut guwa dah masuk angin beb. Roti keras tak mampu nak hadam. Mabuk sekejap.

1230. Pantai Damai.

Panas terik baq ang. Tapi aku gagahkan diri. Nak tengok pantai, tenangkan diri dari belenggu assignment. Tapi, pantai surut. Hm.

1300. Kampung Budaya.

Rm30 student price. Harga asal rm60 gila mahal. Semua rumah-rumah orang suku Sarawak. Sumpah menarik. Kau mampu nak duduk rumah berbuluh-buluh tinggi bapak?

Mula-mula kami masuk rumah bujang. Pakcik tu kata macam pos pengawal. Nak jaga kampung. Ada tengkorak dalam tu. Sebab nak jaga keselamatan. Wuuu.

Persembahan semua tak dapat tengok, sebab pekerja dia semua tengah rehat. -.-

Lepas dah naik turun segala tangga batang kayu tanpa pemegang tangga, duduk rehat jap makan ais krim. Panas tok!

1400. Pantai err *lupa nama.

Nothing there. Hujan panas. Tak boleh nak lepak. Plus driver Syafiq ada urusan.

1500. Bilik.

Plan asal nak buat assignment. *ye aku bawa laptop untuk siapkan assignment yg due date jumaat tu.* Tapi sebab penat tertidur sampai pukul 6 petang.

1830.

Mandi dan bersiap. Aku cuba benda baru. Berpandukan google maps, jalan kaki sampai ke destinasi. Selepas 20 minit berjalan kaki, jumpa Waterfront balik. The scenery's superb. Aku paling suka sunset.

1930. Little India.

Kedai semua tutup beb. Aku terpinga-pinga maghrib tu dekat Little India. Nasib baik ada mall.

Merdeka Place Mall.

Bosan. Sama je macam mall dekat kl, tapi kecik. Besar lagi Jaya One. Acah-acah nak borak dengan orang sarawak. Tanya atm dekat mana. Hamik kau. Besar kecik mata aku nak faham direction dia bagi.

2030.

Nak balik jalan kaki, gila. Dah gelap. Jalan tadi dah la tak ada lampu. Naik teksi. Borak dengan abang teksi tak sampai 5 minit pun, hamik kau. Tambang dia rm15. Sama macam aku pergi um-kl sentral pergi balik. Makiciked.

2100.

Makan dekat kedai Nusantara tu lagi. Try sikit Laksa Sarawak. Air sirap. Sedap beb. Sedap. Rm8.

'Seorang ja ka?'
'Aah, sorang. Hee.'

Jalan kaki sampai bilik, buat assignment sikit. Pengsan.

Khamis. 21 May 2015. 1100.

Aku dah siap-siap beli koko krunch dekat 7e untuk sarapan dan layan drama dekat laptop. Make up sikit dan kita sambung jalan kaki ke tempat semalam.

1130. Little India.

Hm, tak ada apa pun dekat sini rupanya. Tak jumpa pun souvenir. Masuk Merdeka Place balik, lunch kfc.

1230. Main Bazar, Kuching.

Rambang mata weh batik songket. Dari hujung kedai sampai ke hujung semua aku masuk survey. Siap patah balik cari kedai yang murah.

1330.

Syafiq dengan Atiha datang menyelamatkan aku dari mati keseorangan. Tapi diorang bawa aku pergi Merdeka Place balik. -.-'

Farihah datang. Buat reunion A2P6 jap.

1500. Mira Cake House.

Nak pergi kedai kek ni masyaallah. Kene merentas sungai beb. Thrill gila rasa. Naik bot 50 sen untuk ke seberang.

Hari biasa pun kedai kek lapis ni ramai orang. Aku dah la tak tahu bab-bab kek lapis. Main ambil je perisa entah pape. Asalkan orang um-kl merasa.

1630. UNIMAS.

Saja la nak jalan tengok universiti orang macam mana. Bapak besar 3 kali lebih besar dari um. Aku rasa kerdil sekarang.

Syafiq bagi pinjam kereta. Atiha bawa aku pergi Fakulti Art and Design. Kebetulan ada pameran fyp. Memang terbaik la projek diorang. Kreatif gila.

Masuk library UNIMAS. cias ke apa entah nama dia. Ramai gila students. Penuh library. Bila aku masuk, semua dekat student lodge tu pandang aku. Nampak sangat ke dak kl?

Pusing lagi, pergi Pavilion, jambatan Cinta. *i thought only um got Bukit Cinta. Unimas also got jambatan cinta. Lol.* Ramai orang dating dekat jambatan tu. They said. Atiha bawa pergi tasik. Sejarah tasik kisah mistik dan anjing menjadi topik perbualan.

Oh, aku terserempak dengan Shahmi Baha. Ydp kms batch aku. Amboi kacak sungguh. Nak maghrib tu, aku tumpang bilik Atiha.

2000.

Driver Syafiq call suruh gerak balik. Sepanjang perjalanan pergi airport aku senyap. Sedih. Rasa sekejap je dekat Kuching. Tak banyak jalan. Sedih.

2030.

Sampai disini saja perpisahan saya. Terima kasih Syafiq kerana menjadi driver yang baik.

2110.

Letak beg kek lapis semua dekat drawer atas. Nasib baik pramugari tinggi. Dia tolong aku letak beg. *cita cita nak jadi pramugari terkubur. Terlalu comel untuk jadi pramugari.*

Sebelum take off, orang sebelah aku ajak borak. Nervous lettuw. Tetiba dia ajak aku intern dekat company dia. Engineer cina. Company dekat Puchong. Suka betul dia bila dapat tahu aku dari um.

Malas nak tengok movie. Aku tidur.

2300. Klia2.

Alhamdulillah selamat landing. Security check done. Sampai tempat erl, terlepas erl.

Jumaat. 22 May 2015. 0030.
Kl Sentral.

Sahabat Abu dan Syafikah sudah menunggu. Bawa pergi makan.

0200. D722, kk12, um.

Perjalanan ini banyak mengajar aku. Do and dont.

Jangan jalan seorang diri. Jangan last minute plan. Jangan berharap dalam cinta.

Do. Explore. Seek for experiences. Learn other culture. Research pasal tempat nak travel. Do your assignments and complete it before due date.

Yes, all alone. And tak dapat tengok hutan pun. :)




Wednesday, April 29, 2015

Trip Paling Masam 2 Hari 3 Malam : Singapore

Assalammualaikum.

Alhamdulillah, baru-baru ini semasa cuti pertengahan semester, aku sempat berjalan di Temasik, Singapore. saja lah nak tengok tempat orang macam mana. Negara yang asalnya sebahagian daripada Malaysia, tapi lebih maju dari Malaysia. 

cadangan trip ni telah lama diutarakan. walaubagaimanapun, rancangannya berubah-ubah dek kerana bilangan manusia yang nak ikut. lulz. asalnya tiga orang, namun akhirnya pada hari kejadian, ada SEMBILAN orang semuanya. NISA, HIDAYAH, IDA, MIRA, NADIA, FARAH DIRA, AZIM, APIZ, ZAIM. 

percutian 3 malam 2 hari.

11 april 2015. 9 malam.

bergerak dari kolej ke lrt kerinchi - kl sentral - tbs. bas jam 11.59 malam. bas sejuk gila babeng tak boleh tidur aku layan k-drama healer 2 episod.

12 april 2015. 3.30 pagi.

tiba di stesen bas Larkin. kepala pening sebab mengantuk tak boleh tidur kesejukan. makan roti bakar dekat kopitiam sebab lapar. call Ghazrin Budget Hotel nak check in. tapi bilik full! **cencored**

**jadah dia masa aku call minggu lepas, dia kata tak payah book. confirm ada bilik. ni aku dengan kawan-kawan aku nak check in, tak ada bilik pulak. memang aku nak mencarut dengan ghazrin ni dah la aku mengantuk lepas tu receptionist dia layan call nak marah-marah. dah lepas ni kalau pergi JB tak payah pergi ghazrin budget hotel ni. orang nak book hotel tapi kata tak payah. hisy geram gila aku.**

buka trivago, jumpa Hotel Sentral satu malam rm 89. book dua bilik. tapi check in pukul 2 petang. *aihh mana nak letak bag* 9 kepala fikir, akhirnya kami decided letak bag dekat loker JB Sentral. 

5.00 pagi.

surau stesen bas Larkin baru dibuka. tidur dekat surau sampai subuh. tak mandi, TAK MANDI, tukar baju, solat.

7.00 pagi.

sarapan. dan naik bas SDS170 larkin - kranji (rm2.20) ke JB sentral untuk letak bag.

8.00 pagi.

sampai di imegresen JB. tapi kami nak pergi JB sentral. K. salah tempat. minta izin polis bantuan nak cross jalan sehala. polis bantuan kerek tak bagi padahal abang imegresen bagi je so kami kena jalan kaki pusing satu bangunan nak ke JB sentral padahal boleh cross dekat je. sigh.

simpan bag dalam loker besar dekat JB sentral, rm20. 

patah balik pergi imegresen JB, scan passport. masa aku scan, sistem rosak pula. dah risau macam mana ni boleh masuk singapore ke tak? kang nanti jadi pendatang asing tanpa izin pulak. gelabah ayam. tanya dengan abang imegresen tadi, dia kata, "tak apa. masuk je. nak gi singapore je kan? bukan nak keluar gi tempat lain." so aku pun, 'ok'.

turun cari balik bas SBS170. sampai imegresen singapore pula. turun bas lagi sekali, beratur untuk cop passport. kena isi borang kecil. ada 9 orang, semua tak bawa pen. dekat situ pun tak sediakan pen. dah gelabah ayam lagi sekali tunggu 15 minit baru ada officer bagi pinjamkan pen. sigh. again.

settle beratur dan cop passport, turun cari bas SBS170, SELAMAT DATANG KE SINGAPURA.

first thing first yang aku nampak bila masuk singapura lepas turun jambatan, dalam semak-samun, ada baaaaaaanyak kelompok kedai gunting rambut illegal. bangla. myanmar. DALAM SEMAK. BANYAK. ada seorang barber, dan 2 3 orang pelanggan. ada lebih 10 kelompok. terkejut guwe.

11.00 pagi.

tiba di stesen MRT Kranji. beli token untuk 9 orang ke Ang Mo Kio. (S$2.40) orang singapore semua berlari-lari aku tak tahu lah kejar apa. sampai di Ang Mo Kio, kami beli 1-Day Singapore Tourist Pass S$20. (S$10 tambang, S$10 deposit. can be claim. dengan pass ni kau boleh naik semua public transport tanpa bayar tambang. sebab kau dah bayar S$10. just touch and go. hiks.

then kami sambung perjalanan ke Orchard Road. setakat ini, tahap keramaian manusia dalam MRT masih boleh dihadapi lagi. macam dekat LRT Malaysia.

11.40 pagi.

Orchard Road. 

penat berdiri 40 minit dalam MRT dan berjalan dan berlari dan bersesak-sesak uhh

sebab masing-masing muka penat dari subuh tadi tak rehat, maka duduk la kami bersepah-sepah di tangga-tangga tepi jalan tu. foreigner sungguh. kebetulan depan kitorang ada uncle jual ice cream roti. aku beriya nak beli sebab Raudzotul Jannah cakap sedap gila.

S$1.20. riffle rasberry. sedap! memang sedap.

memang sedap lah, sebab masa tu dah lapar plus penat lagi. habis makan sambung jalan.


dekat sini semuaaaaaa butik-butik mahal macam gucci, rolex, coach, louis vuitton, topman dan pelbagai lagi. sambil jalan-jalan, aku terdengar ada mat saleh ni cakap, 'KL is cheaper.' kembang kempis hidung aku.

yang tak mampu beli, mampu tengok dan duduk ambil air cond sajalah.

alang-alang dah sampai, kami masuk pusing-pusing la juga dekat H&M yang besar tu. pusing-pusing dalam tu je mampu. tapi dekat sini, sepanjang jalan laaa dok wefie. teruk betul tourist ni.

next destination was chinatown. untuk ke sana, perlu tukar line dekat stesen Dhoby Ghaut.

Masyaallah sisteeerrrr penuh ya rabbi!  RAMAI gila umat manusia bersesak-sesak. bukan orang singapore. ramai myanmar, indon, thailand, bangla. yang perempuan-perempuan semua pakai tak cukup kain sebab panas. lepas tu berpeluh-peluh. naik tren macam sardin. melekat bau peluh babe. euw.

12.45 tengah hari. chinatown.

aku rasa, chinatown ni syurga beli belah aku. nak compare dekat orchard road memang beza langit bumi. ada baaaaaaaanyak souvenir dan aku cume beli souvenir untuk diri aku. hiks. ada banyak keychain je dekat sana. korang mesti bosan kalau aku bagi keychain. nak buat apa keychain banyak-banyak. kunci ada dua je. kunci bilik, kunci motor. kunci hati saya? eh

tengah busy fikir nak bagi korang apa

end up, aku tak bagi apa-apa! AHAHAHAHA. tak menarik la souvenir dia. hmm. maaf deh.




ada la baju I LOVE SG, 2 helai S$5. murah. tapi kain nipis. yang sedap sikit kain dia, sehelai  S$12.90. so aku beli satu tshirt premium untuk diri sendiri. kah!


seterusnya, Little India.

again, kami kena harungi lautan manusia dalam tren. masuk tren, duduk diam-diam, bila nak turun tak payah bergerak, orang dah tolak kau. *aku rasa sebab kitorang pergi hari ahad. diorang-diorang ni cuti kot.* sigh.


tadi dah pergi kawasan cina, sekarang masuk kawasan idia pula. ayah aku kata minyak wangi murah dekat Mustapha center. tapi aku tak jumpa sebab kawan-kawan aku semua dah penat. semua nak cari surau je sekarang.

dah macam apa dah muka.

2.30 petang.

Masjid Abdul Gafoor. solat jamak. asalnya berkumpul semula pukul 3 petang. tapiii bila dah semua tertidur sebab penat, hujan pulak, 3.30 petang baru keluar masjid.

muka bahagia selepas bangun tidur.
*jangan tiru aksi ini*

4 petang.

jalan dan terus berjalan.

setiap kali tunggu traffic light, tourists wajib wefie. jakun.

akhirnya sampai di Bugis street! orang kata dekat sini pun shopping murah. banyaaaaaakk kedai baju,souvenirs pun ada. tapi, dekat chinatown lagi murah. nasib baik dah beli siap-siap.



kami ada baca satu blog, dia kata dekat Bugis Street ni ada kedai jual air buah popular. bila nampak je, aku minta semua orang berhenti. aku nak beli!

aku beli air peach. sedap! sedap gila. S$1 je! ada yang beli avocado, ada yang beli anggur, fresh orange. aku sarankan beli air pelik-pelik yang tak ada di Malaysia. baru rasa jalan-jalan oversea. walaupun singapore je.

next,

Arab Street.

misi utama datang sini, farah dira nak bawa makan sedap. dalam perjalanan menuju makan sedap, kami nampak..

baby mat saleh

apa azim nak buat dengan baby ni -.-"

selfie -.-" kbye


patung pak arab pun jadi nak bergambar. kata tourists.

makaaaa kami sampai juga akhirnya di Zam Zam Singapore. betul-betul depan Masjid Sultan. tapi Masjid tengah renovate.

aku makan murtabak ayam, kacau nasi briyani kambing sikit, murtabak kambing sikit, nasi briyani ayam sikit. kenyang. memang sedap. licin! aku makan kongsi-kongsi tapi kenyang. so aku just bayar S$4. even kalau kau makan sendiri pun, baru S$6.80. tapi portion dia banyak weh. aku memang kena kongsi.

muka kenyang, muka bahagia.


tunggu traffic light lama sangat.

dua destinasi terakhir, stesen MRT Raffle Place. cadangnya nak pergi Garden by the Bay dengan Merlion Park. 

aku rasa kami salah stesen. tapi, hmm lantak lah. jalan-jalan-jalan, dah nampak bangunan Marina Bay dari jauh. tapi aku naaaaaaaaaak sangat pergi Garden by the Bay. tanya orang dekat situ, dia pun tak tahu. jadi kami tak pergi. sedih gila.

sebelum sampai ke Merlion Park, ada banyak bangunan tinggi gila. cantik. macam lego.

cuba bayang kalau runtuh. macam lego.

cantik kan? aku macam kagum kejap.

6.00 petang.

akhirnya sampai di Merlion Park! rupa-rupanya ada satu je kepala singa tu. aku ingat banyak.

lepas dah penat bergambar dengan singa, kapal atas bangunan, maka terduduklah kami kepenatan. tunggu sampai pukul 8 malam sebab aku NAK JUGAK tengok pertunjukan lampu dekat Marina Bay tu.


tunggu sampai 2 jam, sampai tertidur-tidur bagai,



8.00 malam,

pertunjukan lampu bermula. tapi,

hampeh. bosan.

gambar wajib dengan kepala singa.

8.30 malam.

bergerak balik. 42 minit dari Rafle Place ke Kranji. masa ni terkejar-kejar sebab ingatkan token loker bertahan selama 12 jam je. kami ni dah berjalan lebih 12 jam. cuak gila babeng, tapi dalam tren dah tertidur pengsan dah masing-masing, aku sambung layan k-drama healer 1 episod.

9.20 malam.

stesen Kranji. kami nak claim deposit Tourist pass, tapi kaunter dah tutup! nasib baik akak kaunter baik dia nak dahulukan duit dia. DAN nasib baik aku simpan resit! kalau tak, terbang melayang S$10 setiap seorang. banyak wo!

14 April 2015.
Universal Studio Singapore!

5 pagi dah bangun babe. Sebab van ambil dekat hotel pukul 6.30 pagi. Tapi onggedekgedek sampai pukul 7 pagi baru kami gerak. Masing-masing sarapan roti je. 

7.30 pagi.

Gerak dari tune hotel danga bay, disebabkan hari isnin, orang nak pergi kerja, masyaallah sesak jem gilaaa lah dekat imegresen tu weh. 9.30 pagi baru boleh masuk imegresen cop passport. Grr. Memang sedap la tidur dalam bas.

11.00 pagi.

Sampai USS. kejutan budaya. Bapak ramai nak beli tiket pun nampak gayanya kena beratur 2-3 jam. Nasib baik kami dah beli tiket online. Terus masuk.

First thing first, aku bawa semua orang pergi main transfomers. Kahkah masing-masing dah excited takut. Tapi bila dah satu jam setengah tunggu, hmm memang hilanglah segala excited takut gelabah bagai. 

Tapi seriuslah 3D Transfomers tu best. Rollercoaster dalam bangunan. Nampak real juga la tengok autobot tu gaduh-gaduh. 


Next, rollercoaster dalam bangunan juga. Tapi versi Mumia. Yang ni pun, hmm sejam juga la tunggu. Pun dah hilang excited. Tapi, laju la juga.


Time ni aku dah membebel-bebel sebab kenapa even weekdays pun ramai gila orang. 

Lepas tu masuk madagascar, nak main outdoor rollercoaster pula. Tapi kena beratur juga hampir 1 jam, ha ha, terima kasih je la. Aku main benda lain yang macam dekat funfair tu.


Far Far Awaayy

Rollercoaster puss in buts

Aku dah tak ingat aku main apa dah lepas tu, sebab semua game dia tak mencabar langsung. Decoration je superb. Ada la movie ala-ala shrek 15 minit 4D. Comel la juga ada labah-labah dekat kaki.

Yang aku ingat ada duduk atas jalan sebab nak tengok dance dekat fast furious 7 gallery. Cool la juga.

Fast and furious 7 gallery.

Jalan tema Hollywood

Rasa macam dekat amerika syarikat la kekononnya. Belanja dekat uss, rm200 tiket masuk + bas + van. S$26 loker simpan barang. S$5.90 souvenir.

7 malam.

Gerak balik. Sampai tune hotel danga bay pukul 9 malam. Ugh. Minta dengan abang van nak makan dulu dekat Sekinchan Ikan Bakar depan hotel. Lapar gila seharian tak makan.

11 malam.

Naik bas dari stesen bas Larkin. Pakcik bas garang gila lambat 2 minit pun kena hon.

3.00 pagi.

Sampai dekat TBS. SEJUK GILA tak tahu nak buat apa nak tidur mana. Last-last duduk lantai dekat penjuru mana entah sampai surau buka tidur dekat surau.

6.30 pagi.

Balik um. Penat gila tak mandi dari pagi semalam. Masam gila. Dengan peluh-peluh main dekat uss lagi. Lari-lari cop imegresen.

Cukuplah sekali.

Saturday, April 18, 2015

Tahap Bahaya

assalammualaikum.

sejak kebelakangan ni, hidup aku agak sukar. agak busy. bermula sejak awal semester 6 ni lagi. awal semester 6 hari tu, aku decided untuk mulakan pelbagai agenda. memang niat aku nak busykan diri. selepas sedar, desprately searching a good, soleh and funny husband is no longer my priority. aku dah lama buat bisnes topup, masih diteruskan. tapi modal makin membesar. masa study week semester 5, aku mula kerja di kedai runcit kolej kediaman ke 12. semester ni sambung kerja tetap hujung minggu jumaat sabtu dan ahad. pada semester 6, aku mula buat satu bisnes baru, as a dropshipper for housing/casing phone. dan menjual monster chocolate cruchy. as time goes, alhamdulillah. tapi agak  serabut. tak terurus masa dengan assignment. *semoga aku tabah hingga ke akhir!* tambah pula naik cuti sem ni, dengan profesional paper, CIMA. may Allah ease.

sampai satu saat, aku rasa lelaki ni....hmm....selepas pelbagai perkara berlaku. semakin bertambah anggapan buruk aku terhadap lelaki. semakin tak percaya. dan, yang paling membimbangkan, aku tak rasa dah nak cari seorang suami dan berkahwin. aku rasa aku dah boleh hidup berdikari dengan bekerja, *aku dah mula bekerja sekarang*. aku rasa aku dah boleh hidup tanpa lelaki. lelaki hanya merimaskan, menyakitkan hati, dan mengecewakan.

pada anggapan aku, seorang lelaki akan mengongkong. aku akan buat apa yang aku rasa aku nak buat. aku nak hidup bebas. aku tak dapat bayang macam mana nanti aku nak keluar shopping tapi nanti suami aku tak bagi. aku tak dapat bayang ada orang halang aku daripada apa yang aku nak buat. aku masih belum bersedia untuk mempunyai seorang anak. aku tak bersedia nak menjaga dan mendidik anak kecil. aku tak dapat bayang 24 jam aku akan merungut dan marah budak kecil sebab dia tak faham apa yang aku suruh. aku tak dapat bayang bila tangan aku naik dekat pipi budak kecil bila aku dah tak sabar dengan kenakalan dia.

aku rasa tahap tidak bersedia dan perasaan terlalu berdikari sangat bahaya. am i on a right track?

Wednesday, March 18, 2015

First Trip 2015 : Pulau Pangkor, Perak.

Assalammualaikum.

Dah lebih sebulan berlalu, baru ada masa nak update pasal trip ni. Ni pun update dekat lab fakulti sebab internet laju. Nak harap dekat kolej diraja, hampeh. 

Pada suatu petang yang hening pada 28 Januari 2015, Fatin Nabila Khairuddin telah bertanya kepada saya, 

'Nak ikut tak pergi Pulau Pangkor next week? bajet rm150.'

Asalnya nak fikir dulu satu malam. Tak sempat sampai malam, fatin nak jawapan petang tu juga. Tanpa berfikir panjang, I'm in!

3 Februari 2015.

Lepas abah balik kerja petang tu, aku minta tolong abah hantar sampai Tanjung Karang. Alang-alang abah hantar aku, boleh balik kampung tengok atuk. Bermalam lah Nisa Muhamad di rumah Fatin Nabila untuk satu malam.

4 Februari 2015.
6.30 pagi.

Lepas mandi, solat subuh, kami terus gerak ke rumah kawan-kawan yang lain. Fatin drive. kawan baru 1, Farah Dynas. lulz. kawan baru 2, Wana. Selepas berkenalan dalam kedinginan subuh, meluncur laju kereta Fatin di jalan Tanjung Karang - Sabak - Teluk Intan.

9.20 pagi.

Bergerak berpandukan waze, akhirnya kami tiba di Pengkalan Tentera Laut Diraja Malaysia di Lumut. Masuk pengkalan babe! sampai dekat pondok pengawal, ada askar tegur dengan nada yang perli serius.

'Ni nak pergi mana ni?'
'Nak pergi Pangkor bang.'
'haa tu laa, lain kali tanya orang dulu. ni laju je jalan tak nak berhenti. tunjuk ic dulu.'

Deng.
Fatin tertinggal IC dekat UM.

Lepas dah kena ceramah dengan askar laut, akhirnya kami berada di jalan yang betul. 

10.00 pagi.

Tiba di pengkalan jeti Lumut. Terlepas feri pukul 10 pagi. Naik feri pukul 10.30 pagi.

11.10 pagi.

Setelah 30 minit merentas air laut, pening sampai tertidur mati aku dalam feri. tahu-tahu dah sampai. maka bergambarlah kami acah-acah tourist oversea.


Teruja naik van pink. jauh juga jeti pangkor dengan Seagull resort, Teluk Nipah. tak kisahlah. dah check in hotel, baring rehatkan badan sebelum memulakan aktiviti.

2.00 petang.

dah sambung tidur, dah siap solat, marilah kita snorkling!


mula-mula abang Alon bawa pusing-pusing tengok pulau-pulau kecil yang ada dekat sekitar Pulau Pangkor. sekejap je, nak ambil feeling katanya.


korang nampak tak batu bentuk ikan paus?

masing-masing khusyuk dengar abang Alon cerita.

daaaannnnn sampai pun dekat checkpoint snorkling. ada satu je checkpoint dia. tapi kira okay lah. banyak la juga ikan. again, aku dapat roti dari pelancong lain. so kali ni baru betul-betul berani nak bagi ikan makan dengan tangan sendiri. 


oh, fatin dapat tangkap seekor ikan guna tangan. -_-'


haa nampak tak nisa bertudung purple dah pro bersnorkling? kahkahkah. air keruh sikit, tapi puas juga berenang-renang. diorang yang lain pun sekejap je pandai berenang.

dah sejam main anak ikan, eh, main dengan ikan, kami call abang alon, untuk bawa kami balik ke pulau besar. sebelum balik, abang Alon sambung bawa jalan-jalan lagi.


sampai ke pulau giam, abang alon berhenti sekejap. nak bagi peluang kami ambil gambar katanya. 

yang menariknya pulau giam ni, dia ada satu tambak pasir putih yang pada musim tertentu, air dia surut, dan boleh menghubungkan pulau giam dengan pulau pangkor. kita boleh berjalan diatas tambak pasir tu. semulajadi tau! bukan buatan manusia. subhanallah! tapi tempat ni memang cantik.


next, dalam pakej kami ada banana boat. abang alon bagi main dua kali. saat-saat mencemaskan bila Farah hanyut tak dapat berenang ke tepi pantai. aku nak tarik dia, tapi aku yang tertarik ke tengah. Fatin dengan Wana nak tolong, tapi kami dah jauh sangat. Semua tak reti berenang. sampai bercalar-calar Fatin nak selamatkan aku dengan Farah.

setelah kena bebel dengan abang banana boat, akhirnya kami diselamatkan.

muka selepas hanyut main banana boat.

yang tengah tu Abang Alon.
-k aku paling pendek-

balik main air, mandi bersihkan badan, siap-siap nak tengok sunset. rupa-rupanya dekat laluan nak ke hotel, ada rnr untuk burung enggang. ingatkan dekat sarawak je ada burung enggang. tapi pakcik yang terangkan pasal burung enggang tu garang sangat. jadi tak best nak layan lama-lama.
kesian dia kena paksa bagi makan dekat burung enggang dengan pakcik tu.


tak nampak keseluruhan matahari terbenam, tapi sudah memadai. :')

5 Februari 2015.

hari terakhir di pulau pangkor. van bergerak pada jam 11 pagi. sebelum balik, kami pusing-pusing buat kali terakhir dekat Teluk Nipah. sarapan dan shopping baju.


11.15 pagi.

pakcik van pink bawa kami jalan-jalan pusing satu pulau Pangkor. berhenti dekat satu tempat, ambil gambar. macam tahu-tahu je pakcik ni.


mula-mula pakcik bawa kami ke Kilang Memproses Sotong. banyak betul aku borang ikan sotong dekat sini. bajet-bajet segar lah beli terus dari kilang. but then menyesal. heh. sebab dekat jeti, harga dia lagi murah.

then, pakcik bawa kami ke Tokong Fu Lin Kong. ada ikan besar! kura-kura banyak! kesian ada satu kura-kura tu terbalik dan terkapai-kapai tak boleh jalan. :'( tak ada apa sangat dekat tokong tu. agak bersemak macam tak terjaga.

seterusnya kami ke Muzium Pulau Pangkor. macam zaman sekolah pergi muzium. tapi muzium ni kecik je, macam satu bilik. tapi bersih dan ada seorang kakak menceritakan tentang sejarah Pangkor dari zaman perjanjian Pangkor ditandatangani.

ada sejarah menarik pasal puteri pangkor yang hilang sebab sedih suaminya mati dalam perperangan.


akhir sekali, kami ke Kota Belanda. lepas dah dengar cerita dari kakak muzium, boleh la kami relate sikit sejarah yang berlaku dekat Pangkor ni.

semua tempat ni kami lawat sekejap-sekejap je. habis berjalan dalam masa 2 jam. yang penting, pakcik van pink sangat hebat memandu. jalan berbukit-bukit dan kecil. hebat!


2.00 petang.

kembali di jeti Pangkor. shopping ikan sotong buat kali terakhir. sedih dua hari satu malam saja di Pangkor. sobs. T.T

3.00 petang.

kelaparan. cari gerai, beli makanan dan bungkus. makan dekat Teluk Batik. lepas makan, Fatin, Farah dengan Wana hantar aku balik Sg Kapar Indah.

walaupun sekejap sahaja percutian ni, tapi seronok. aku rasa aku sangat memanfaatkan masa di Pulau Pangkor. 

Till we meet again Pangkor!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

enjoy! ^.^