follower. :)

Assalammualaikum :) Welc0me t0 my bl0g. Aku suka p0st entry mengikut apa yg terlintas kat dalam 0tak aku. And of course semua cerita pasal diri aku. Aku suka pasang background music kat bl0g aku dan selalu tukar2 ikut mo0d. WARNING ; PUBLIC DIARY.

Sunday, July 17, 2011

kadang2 perlu dipersalahkan

andai kate seorang hamba Allah telah melakukan kesilapan, bukan salah beliau seorang sahaje. bukan sebab die tak berhati-hati, bukan sebab salah buat pilihan keputusan, bukan sebab dia cuai, tapi, mungkin sebab orang sekelilingnya.

ak x nak salah kan 100% orang sekeliling kita, tapi kadang2 perlu dipersalahkan.

ad ramai org sekeliling kite kn? contoh mudah, kawan-kawan. sbb kite (lingkungn umur kite) byk luang kan masa dgn kawan2 kn?

contoh;

kawan2 ak x salah, tapi sebab dorg x nak dgr problem ak, ak terjebak dgn perkara2 yg x sepatut ny. dan2 ak nk cerite prob ak, dorg pun sibuk nk cerite ap yg berlaku kt dorg td. jd, lgsg xnk dgr masalah ak. kate kawan selamanya akn saling mmbantu, dgr setiap mslh kite, tp bile ak nk cerite, dorg yg lebih2. jadi, prob yg ak alami 'berlalu' bgitu saja. so, kawan2 kdg2 perlu dipersalahkan. sbb kawan2 x nk dgr mslh ak, tlg ak, ak terjebak utk melakukan perkara2 yg x sepatut nya. peluk2 lelaki, bukak aurat dsb. (NA'UZUBILLAH!)

erm, ni cume pendapat ak. mmg kite x ley tuduh2 org. mcm kata2 tu, satu jari tunjuk kat org, 4 jari tunjuk kat diri kite balik. ak pun rase, semua yg kite buat, atas pilihan kite sendiri. tapi masih 0.00000000000001% keputusan kite melibatkan org sekeliling. so, ikut pendapat masing2 lah.

kdg2 org yg paling rapat dgn kite, mcm mak ayah kite, pun perlu dipersalah kan ats perubahan buruk kt diri kite.

back to title, KADANG-KADANG ok. bukan everytime kite nk salah kn org.

ok?

sekian :)

p/s: minta maaf kalau ada buat salah dengan sape2. kalau gurau2 terlebih, 'menganjing' terlebih, minta maaf sangat2. scra lumrah ny, saye mmg suka sakat org. peace. :)

3 comments:

Anonymous said...

ap ak ptot buat kalu "ksilapan" tu blaku kt ak....

Farah Razak said...

sabar eh. kau boleh cerita kat aku. txt me

.::nisa::. said...

anonymous: ko carik org yg betul2 ko percaye, die akn dgr cerite ko n support ko. ;)

farah: skrg xde la cer hot. kalau ad nnt, ak cer kt ko. ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

enjoy! ^.^