follower. :)

Assalammualaikum :) Welc0me t0 my bl0g. Aku suka p0st entry mengikut apa yg terlintas kat dalam 0tak aku. And of course semua cerita pasal diri aku. Aku suka pasang background music kat bl0g aku dan selalu tukar2 ikut mo0d. WARNING ; PUBLIC DIARY.

Sunday, October 30, 2011

move on!

assalammualaikum. hye kawan2. support me. i'm not a perfect person. and u either. tp kita boleh saling melengkapi kan? *ok. xya nk sedih2 sangat lah nisa!* huh.
nana kate, "move on!" em, so, jomlah. haha. ok. serius.








bila bruno mars da bg support mcm ni, so, i need to move on.
hehe


bismillah. lets move to the new chapter. :)

Thursday, October 27, 2011

untitle



now, after a few days, my status become true. my story is the end. and i got gastric. ouch. bagus lah. esok nak final exam, semalam kau frust, hari ni kau sakit. semua nya bermula dengan aku. salah aku.


it is hard to forget u. already miss him right now. :'(

Monday, October 17, 2011

malaysian universitiy english test

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

sangat bangat gelabah ok.

kenapa mesti aku dlm golongan first day in this week?

kenapa mesti aku group first pagi2 bute 7.30 pg?

kenapa mesti aku candidate A?

waaaaaaaaaaaaaaaaaa!


semoga ada hikmah di sebalik kejadian.
nisa,
jgn tanya kenapa.


semoga gelabah aku hilang esok pagi.
at least band 4.

aaamiinn.

pliz,
pray 4 me.
i'm begging u. :')

Thursday, October 13, 2011

total and marginal utility

*entry ini x berapa nak sesuai digunakan untuk pembelajaran rasmi.*

hello. macam dah lama x update kan? teruskan membaca.





total utility(jumlah kepuasan) - tingkat kepuasan seseorang pengguna akibat menggunakan sesuatu barang atau perkhidmatan.

marginal utility(kepuasan sut) - utiliti tambahan yang diperolehi oleh seseorang pengguna kesan daripada penggunaan tambahan satu unit barangan atau perkhidmatan yang sama.

Secara normalnya semakin banyak kita menggunakan sesuatu barangan atau perkhidmatan, semakin berkurangan kepuasan yang kita perolehi dari setiap tambahan penggunaan barangan tersebut.



skema kan??
susah nk jumpa entry aku se'skema' ini.

setelah korang semua membaca konsep di atas, meh la kita membuat application in our life.

k, kalau korang x faham, aku bagi contoh.
bayangkann..

di suatu petang yang terik, tibe2 kau teringin nak makan cendol.
*waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa*
dgn takdir Allah, kau terserempak dgn #kedai cendol wak rosman.
berhenti disitu.
kau order 1 mangkuk cendol.
makan makan makan. habis. xcukup. order lagi 1 mangkuk cendol.
makan makan makan. habis. xcukup. order lagi 1 mangkuk cendol.
makan makan makan. habis. xcukup. order lagi 1 mangkuk cendol.
makan makan makan. habis. xcukup. order lagi 1 mangkuk cendol.
sampai mangkuk ke 6,
konpem ko da muak dgn cendol dan kau bla dari kedai cendol wak rosman.
kalau wak man bagi kau free pun kau x nak.
boleh termuntah kalau kau makan.

penerangan.
pada mangkuk cendol pertama. jumlah kepuasan ko meningkat. setiap mangkuk cendol yang kau makan selepas tu, menyebabkan ko berasa puas or nikmat yang amat sangat, sampai satu masa ko dah x nk lagi bende tu.
sampai satu masa, kepuasan/kenikmatan sut kau jadi negative.

kalau x faham jugak, em, xpela.

korang pernah alami situasi mcm kat atas? aku takut kalau aku mengalami situasi di atas. aku takut, aku NAK SANGAT sesuatu, bila dah dapat, dah guna, aku muak, bosan sampai aku X SANGGUP nak lagi sesuatu tu.

aku rasa, benda ni macam boleh kait kot dengan firman Allah:

"......dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya. " (al-Baqarah;216)



emm. entah laa. aku masih sedang berfikir fikir sekarang. adakah aku di tahap total utility max? kalau boleh, aku x nk capai marginal utility kosong pun!

em, sebab tu Islam galakkan kita bercinta lepas bernikah. sebab utiliti kite terhadap pasangan kita tu, lambat mencapai max seterusnya menurun hingga ke kosong. kann? see? bertapa cantik nya Allah susun untuk kita, tp aku yang x sedar2. *isk isk. insaf sekejap.*

tapi, lecturer aku ajar, kita boleh meningkat kat balik marginal utility kita dengan mengurangkan penggunaan sesuatu barang tersebut.

that means, kau boleh tambahkan kepuasan ko balik dengan jarang2 guna barang tu.

contoh;

aku ada facebook. *ok,semua orang ad fb*
bile ak on9 24 jam sehari 7 hari seminggu 4 minggu sebulan
aku rasa bosan dan terus logout.
tp bile aku jarang bukak fb
keinginan beronline memuncak muncak.

kaann? pernah rase?

so, sampai situ je lah. sekian ulangkaji dan aplikasi subjek mikroekonomi drpd saya. :)



p/s: bahaya kalau suka sangat kat org ni. ok. mesti semua da tahu topik sebenar entry. munir.

#kedai cendol wak rosman - mmg wujud, sbb kedai pakcik ak kt meru. cendol die mmg bez gile!! aku jamin utility korang xkan berkurang. mai la datang! ^.^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

enjoy! ^.^