follower. :)

Assalammualaikum :) Welc0me t0 my bl0g. Aku suka p0st entry mengikut apa yg terlintas kat dalam 0tak aku. And of course semua cerita pasal diri aku. Aku suka pasang background music kat bl0g aku dan selalu tukar2 ikut mo0d. WARNING ; PUBLIC DIARY.

Thursday, October 13, 2011

total and marginal utility

*entry ini x berapa nak sesuai digunakan untuk pembelajaran rasmi.*

hello. macam dah lama x update kan? teruskan membaca.





total utility(jumlah kepuasan) - tingkat kepuasan seseorang pengguna akibat menggunakan sesuatu barang atau perkhidmatan.

marginal utility(kepuasan sut) - utiliti tambahan yang diperolehi oleh seseorang pengguna kesan daripada penggunaan tambahan satu unit barangan atau perkhidmatan yang sama.

Secara normalnya semakin banyak kita menggunakan sesuatu barangan atau perkhidmatan, semakin berkurangan kepuasan yang kita perolehi dari setiap tambahan penggunaan barangan tersebut.



skema kan??
susah nk jumpa entry aku se'skema' ini.

setelah korang semua membaca konsep di atas, meh la kita membuat application in our life.

k, kalau korang x faham, aku bagi contoh.
bayangkann..

di suatu petang yang terik, tibe2 kau teringin nak makan cendol.
*waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa*
dgn takdir Allah, kau terserempak dgn #kedai cendol wak rosman.
berhenti disitu.
kau order 1 mangkuk cendol.
makan makan makan. habis. xcukup. order lagi 1 mangkuk cendol.
makan makan makan. habis. xcukup. order lagi 1 mangkuk cendol.
makan makan makan. habis. xcukup. order lagi 1 mangkuk cendol.
makan makan makan. habis. xcukup. order lagi 1 mangkuk cendol.
sampai mangkuk ke 6,
konpem ko da muak dgn cendol dan kau bla dari kedai cendol wak rosman.
kalau wak man bagi kau free pun kau x nak.
boleh termuntah kalau kau makan.

penerangan.
pada mangkuk cendol pertama. jumlah kepuasan ko meningkat. setiap mangkuk cendol yang kau makan selepas tu, menyebabkan ko berasa puas or nikmat yang amat sangat, sampai satu masa ko dah x nk lagi bende tu.
sampai satu masa, kepuasan/kenikmatan sut kau jadi negative.

kalau x faham jugak, em, xpela.

korang pernah alami situasi mcm kat atas? aku takut kalau aku mengalami situasi di atas. aku takut, aku NAK SANGAT sesuatu, bila dah dapat, dah guna, aku muak, bosan sampai aku X SANGGUP nak lagi sesuatu tu.

aku rasa, benda ni macam boleh kait kot dengan firman Allah:

"......dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya. " (al-Baqarah;216)



emm. entah laa. aku masih sedang berfikir fikir sekarang. adakah aku di tahap total utility max? kalau boleh, aku x nk capai marginal utility kosong pun!

em, sebab tu Islam galakkan kita bercinta lepas bernikah. sebab utiliti kite terhadap pasangan kita tu, lambat mencapai max seterusnya menurun hingga ke kosong. kann? see? bertapa cantik nya Allah susun untuk kita, tp aku yang x sedar2. *isk isk. insaf sekejap.*

tapi, lecturer aku ajar, kita boleh meningkat kat balik marginal utility kita dengan mengurangkan penggunaan sesuatu barang tersebut.

that means, kau boleh tambahkan kepuasan ko balik dengan jarang2 guna barang tu.

contoh;

aku ada facebook. *ok,semua orang ad fb*
bile ak on9 24 jam sehari 7 hari seminggu 4 minggu sebulan
aku rasa bosan dan terus logout.
tp bile aku jarang bukak fb
keinginan beronline memuncak muncak.

kaann? pernah rase?

so, sampai situ je lah. sekian ulangkaji dan aplikasi subjek mikroekonomi drpd saya. :)



p/s: bahaya kalau suka sangat kat org ni. ok. mesti semua da tahu topik sebenar entry. munir.

#kedai cendol wak rosman - mmg wujud, sbb kedai pakcik ak kt meru. cendol die mmg bez gile!! aku jamin utility korang xkan berkurang. mai la datang! ^.^

9 comments:

Anonymous said...

nice application :)

Liyana said...

yes.betul kata anonymous atas tu :)

MUHAMMAD BIN SIFYAN said...

dah abes blaja ar..
bab marginal utility tu...
senang kan...

*patut la tnye aku ayat ape...

.::nisa::. said...

anonymous: thanks. :)

nana: ai, sokong org yg x dikenali ke mmg btul aplikasi ak?

mad: ak x habes lagi la weyh. final exam pn belum.
ak da tny dak dq, die x ingat ayat ap, so, ak tny la dak kisas-uis plak. kaannn?

izzati said...

uhuk2..
wah,die da matang r..nice example..
i like..:)

.::nisa::. said...

izzati: oh. terima kasih zati. ;)

MUHAMMAD BIN SIFYAN said...

x yah ar nak mention uia tu...
mcm org len x tau je that ayat...
bagus2,nmpk usaha ko...

Farah Razak said...

nisa, haha. teringat zaman ekonomi dulu dgn cikgu kamisah. dgn zaman kita nak makan cendol memuncak muncak smpi mintak dgn ustaz mail nak mkn cendol :P LOL.

.::nisa::. said...

mad: perlu laaa mention. uia kaannn.

farah: haah weyh! tetibe ak rindu cikgu kamisah. HAHAHA. time tu, mcm x penah jumpe cendol kot.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

enjoy! ^.^