follower. :)

Assalammualaikum :) Welc0me t0 my bl0g. Aku suka p0st entry mengikut apa yg terlintas kat dalam 0tak aku. And of course semua cerita pasal diri aku. Aku suka pasang background music kat bl0g aku dan selalu tukar2 ikut mo0d. WARNING ; PUBLIC DIARY.

Tuesday, July 17, 2012

di tangan Tuhan

assalammualaikum.

beberapa hari yang lepas, semua pelajar lepasan matrikulasi / asasi / stpm / setaraf, telah mendapat keputusan UPU masing2. dan memandangkan aku merupakan pelajar lepasan matrikulasi, jadi aku juga tidak terlepas daripada serangan debaran jantung yang melampau. debaran untuk mengetahui keputusan upu.

pagi2 jumaat, aku dah ajak mak aku pergi pasar pagi dekat meru. nak shopping baju. tiba2 Maman Abdurrahman mesej.

'kau dapat u mana?'

tanpa salam. terus bertanya. -.-" hilang mood nak shopping. excited nak buka result upu aku. balik2, terus online. biasa lah. server down. jamm. tapi akhirnya dapat buka juga.


Alhamdulillah! aku dapat tawaran. dua2 kos yang aku nak sangat. perakaunan. dua2 universiti pilihan utama! tapi kenapa ada dua universiti? tak tahu. tapi bila diselidiki, aku kena pilih salah satu universiti tersebut. serius. sangat susah nak buat keputusan. *sebab aku memang teringin sangat2 nak jejak kan kaki kat dua2 universiti tu* http://matcuoi.com

setelah mengambil pandangan dari mak ayah, kawan2, makcik pakcik, saudara mara, dan setalah aku memohon petunjuk Allah, maka, aku mengambil keputusan untuk memilih ;

Universiti Malaya - Sarjana Muda Perakaunan http://matcuoi.com

serius. syukur sangat2. universiti dan kursus yang sangat susah orang nak dapat, tapi aku dapat. Alhamdulillah. syukur ya Allah.

tetapi di sebalik kegembiraan dapat belajar di universiti yang aku idam-idamkan tu, terselit jua ke'cuak'kan yang melampau ;

i. aku berada dalam kalangan ribuan pelajar bijak pandai
ii. tatkala aku menjejakkan kaki ke UM, aku kena pandai communicate in english
iii. majoriti bebudak kuliah aku, bukan bumiputera, bukan melayu
iv. dah start masuk U, kena pandai2 bawa diri, takut culture shock, U dekat KL pulak!
v. aku menuntut ilmu yang critical, jadi aku kena buktikan, orang melayu, orang Islam juga boleh bersaing dengan orang bukan melayu dan menjadi lebih berjaya berbanding mereka! aminn!

memang seronok dapat universiti terbilang macam UM, tapi amanah yang aku bawa sangat berat. jadi, di atas adalah perkara2 yang mencuakkan aku. 



"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir". (Al-Baqarah 2:286)


"Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,
(Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.
Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),
Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini)."
 (Ash-Syar-h 94:5-8)

dengan ayat2 Allah ni lah, membuatkan aku yakin, yang aku boleh buat! boleh berjaya! boleh hadapi masalah2 yang mendatang!

sebab aku tahu, ALLAH akan sentiasa ada untuk hamba-Nya. tapi kita je yang selalu lupa. Subhanallah.

benar lah. segala-galanya telah tertulis untuk kita. setiap perancangan Allah adalah yang terbaik untuk kita. jadi, mengapa perlu merungut? sebab kita tak nampak lagi, apa kebaikan disebalik apa yang terjadi.

*********************************************************************************

dapat apa yang kita nak, sangat2 memuaskan hati kan? tapi kalau kita tak dapat apa yang kita nak?

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya." (Al-Baqarah 2:216)

rezeki, jodoh, ajal adalah sebahagian daripada kejutan Allah. korang tak excited ke nak terima surprise dari Allah? ^.^

aku sangat excited! hanya pada Allah aku tawakkal dan meminta pertolongan. semoga Allah memudahkan segala-galanya. semoga Allah memudahkan hidup kau, kau, kau,dan kamu semua. semoga Allah memberkati kita dan meredai kita. amiinn.


p/s: islamik kan? tiba2 datang jiwa islamik. hehe. sekali sekala. :)

Friday, July 13, 2012

masalah aku

aku mempunyai satu masalah. 
*mungkin aku sorang je ada masalah dalam dunia ni* 
em, masalah di mana
aku tak boleh rapat sikit dengan seorang lelaki yang baik.
bila dia baik dengan aku,
aku jadi suka dekat dia.
aku rasa aku tak nak kehilangan dia.
haaaaaaaa.
nampak tak masalah besar dia.
lepas tu,
aku rasa macam nak ikat dia.
bukan apa,
cuma tak nak hilang contact je sebenarnya.
*padahal boleh je contact kalau tak ikat pun kan?*
plus,
tak nak kehilangan dia.

arrgghh!
apa benda nih!
aku cair la der!
tak boleh.
tak boleh.
aku takut nak couple2 lagi.
aku tahu kau setia,
tapi aku takut aku yang tak setia.
walaupun mungkin kau dah tak tunggu aku lagi,
at least,
kau tahu aku sayang kau. :)
tu je.

ada jodoh,
tak kemana.

jadi pendekkan cerita sekarang,
i think i will cry if i lost him.

Sunday, July 8, 2012

shopping complex

assalammualaikum dan selamat sejahtera.

tatkala aku menjejakkan kaki di shopping2 complex yang ada, mesti aku terlihat lelaki perempuan berpasangan, belum berkahwin.

jalan berpegangan tangan.
dulu aku sangkakan, perempuan tu tak mampu nak jalan, so, lelaki dia tolong la pegangkan tangan. tapi tengok muka perempuan tu, tak ada pula kedut2. cantik je. nak kata sakit pun tak juga, sebab boleh gelak2 lagi.
sekarang aku tahu la kenapa mereka berpegangan tangan. nak bagi cinta meresap dalam jiwa. *hamboi ayat*

sebenarnya nak cerita kat sini, aku jealous la tengok couple pegang2 tangan ni. ye la kan. *di sini saya ingin mengaku* Dulu time couple, aku pegang2 tangan dengan boyfreind aku. sekarang single, dah tak ada siapa nak pegang tangan aku lagi da. isk. sedih tahu. T.T kira macam aku rindu la nak dipegang tangan dengan lelaki. *tapi kalau nak lintas jalan tu, pegang juga la tangan member perempuan. itu mesti.*

TAPI jauh disudut hati dan semakin merebak dalam hati kini, aku bersyukur sebab dah tak couple lagi. tiap kali aku tengok budak perempuan yang dipegang tangan nya oleh boyfriend nya, hati aku akan kata,

"bodoh perempuan ni. kejap lagi dia (boyfreind kau) tinggalkan kau."

dan dalam masa yang sama, apa yang aku cakap tujukan kat perempuan tu, aku pun terasa aku bodoh juga la sebab aku pun pernah jadi perempuan yang macam tu.

jadi wahai kaum hawa sekalian, jangan jadikan diri anda bodoh hanya sebab berpegangan tangan. dengan boyfriend.
kalau dah pernah buat, bertaubat lah. sesungguhnya Allah Maha Pengampun dan menerima taubat. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

enjoy! ^.^