follower. :)

Assalammualaikum :) Welc0me t0 my bl0g. Aku suka p0st entry mengikut apa yg terlintas kat dalam 0tak aku. And of course semua cerita pasal diri aku. Aku suka pasang background music kat bl0g aku dan selalu tukar2 ikut mo0d. WARNING ; PUBLIC DIARY.

Monday, February 18, 2013

personal diary

Assalamualaikum.

Everyone should have their own personal diary, in my opinion.  http://matcuoi.com

why?

sebab semua orang pasti mempunyai sesuatu yang nak diluahkan, nak diceritakan kepada seseorang, tapi tak semestinya orang yang sedang mendengar tu nak dengar luahan kita.
mungkin juga takut-takut kalau apa yang kita luahkan tu, jadi gossip, fitnah, cakap belakang.
mungkin juga apa yang kita nak bagitahu kat orang lain tu, akan menyakitkan hati orang yang mendengar, or membaca.
mungkin juga, kita ada sesuatu nak bagitahu orang, NAK SANGAT SANGAT bagitahu, tapi TAK BOLEH bagitahu. sebab terlalu rahsia, terlalu aib dsb.

iyalah, sekarang zaman siber, semua benda hujung jari. nak cerai pun boleh guna sms. apatah lagi kalau break up, atau tak puas hati. dengan facebook nya, twitter nya bagai. ada masalah sikit, nak buat status. nak tweet.
kalau dulu ada masalah, jumpa kawan = bagitahu seseorang.
sekarang ada masalah, buka facebook twitter, buat status = bagitahu semua orang.

jadi, cara terbaik untuk mengelakkan perkara-perkara di atas, marilah kita beramai-ramai berubah!

1. luahkan segala suka duka kepada Maha Pencipta.

kalau rasa macam 'nak bagitahu orang juga!!', boleh guna option seterusnya.

2. tulis segala suka duka pengalaman pahit manis dalam sebuah buku!

orang selalu kata, blog ni ibarat diari. tapi still kita tak dedahkan hal peribadi kita kan? jadi, tulis dalam buku. kita tulis, kita baca. rasa release sikit.

3. luahkan la rasa suka duka dengan family atau kawan-kawan rapat. kadang-kadang ini lah function jadi sahabat kan? sahabat dunia akhirat. gittuw. http://matcuoi.com

semua orang boleh buat diari. memang la kita selalu relate kan diari dengan perempuan. tapi aku pernah je dengar orang lelaki pun ada diari. so, tak ada masalah. bukan nya jatuh hukum bapok pun.

nota penting: pastikan buku diari anda TIDAK AKAN TERKANTOI dengan orang sekeliling. kerana sekali ia terkantoi, ia bukan lagi menjadi diari, tetapi menjadi sesuatu yang amat amat menyakitkan hati seseorang atau menjadi real live novel. tak pasal-pasal. http://matcuoi.com

personal diari adalah sesuai untuk orang macam aku, yang macam semua benda nak bagitahu semua orang!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

enjoy! ^.^