follower. :)

Assalammualaikum :) Welc0me t0 my bl0g. Aku suka p0st entry mengikut apa yg terlintas kat dalam 0tak aku. And of course semua cerita pasal diri aku. Aku suka pasang background music kat bl0g aku dan selalu tukar2 ikut mo0d. WARNING ; PUBLIC DIARY.

Saturday, November 22, 2014

Dream Vacation : Day 8 (Finale) Seoul - Busan, South Korea.

Assalammualaikum.

Hari kelapan. 26 oktober 2014.

Hari ini hari terakhir kami di Busan, Korea. Memang plan nak bangun lambat. Kemas-kemas beg untuk balik ke Malaysia.

11.00 pagi.

Check out hotel.

Lorong belakang hotel.

Lambat lagi nak tunggu check in airport. Jadi, kami letak beg di airport, dan sambung berjalan.

Heaundae Beach.

2.00 petang.

Kenapa jauh jarak masa? Sebab jarak perjalanan dari Gimhae station ke Haeundae station makan masa 40 minit. Pergi balik hampir 2 jam. Ini pun berjalan laju nak ke pantai.

Sampai pantai je, aku rasa nak menjerit. Nyaman nya udaraaaaa!! Air dia jernih, sejuk rasa nak mandi.


Pantai yang terletak dekat dengan bandar. Pantai ni cantik. :')


Duduk, lepak dan makan snack. Baki snack semalam. Berkelah 30 minit.

Muka bahagia.

Again, sebab aku yang beriya nak datang pantai ni. Sampai juga. :')

3.30 petang.

Bergerak balik ke Gimhae International Airport. Sebelum balik, singgah kedai 7e dekat station. Beli susu ini..

Sedap!

4.15 petang.

Gimhae International Airport.

Check in beg, tiket, settle. Ada lagi 10 minit untuk solat asar zuhur.


4.50 petang.

Masuk gate, dan terus ke kapal terbang.


5.00 petang.

Kapal mula bergerak. Sebak. Selamat tinngal Korea. Selamat tinggal Busan. Selamat tinggal Seoul. Selamat tinggal Nami. Bila lagi akan sampai ke sini?


Atas flight, semua orang kelaparan. Lasr makan snack masa berkelah dekat Heaundae Beach. Order makanan dekat pramugari cantik.

8.00 malam.

Makanan baru sampai. Dua jam tunggu makanan. Masing-masing berzikir lapar.
Dah dapat makanan, senyap masing-masing. Zahid tak cukup makan satu, beli Nasi Briyani pula.

Nasi Goreng Air Asia.

Belakang kami ada ahjusshi dengan ahjumma. Diorang nak jalan-jalan dekat Malaysia. Masalahnya, diorang ni excited lebih. Sepanjang perjalanan subhanallah bising sungguh. Sabar je nyah.

Busan-Malaysia

10.20 malam.

KLIA2, Malaysia.

Alhamdulillah selamat sampai di KLIA2. Ketua pramugari mengumumkan ketibaan dan suhu Malaysia.

30°c. I was like, 'whaatt? Kenapa panas sangat malaysia nih?'

Maka berpisahlah kami berempat di airport. Family Sheda hantar aku ke UM. Hidayah pulang ke Putrajaya. Zahid balik Shah Alam.

11.45 malam.

Esok isnin. Kelas aku pukul 8.00 pagi. 60-40 nak pergi.

Perbelanjaan:
Sewa locker bag                 5,000 won
Air hershey                         1,300 won
Nasi goreng                         6,000 won
Total                                     12,300 won

Seminggu di Korea = 630,000 won/rm2000. Cukup!

P/s:

Terima kasih kepada Sheda, Hidayah dan Zahid kerana sudi melayan kerenah Anisa sepanjang di Korea.

Terima kasih banyak-banyak kepada Irsyad sebab sanggup habiskan masa tak berbayar untuk bawa kami berjalan-jalan. Dengan mid-sem exam lagi. Maaf sangat-sangat mencuri masa.

Paling terharu, terima kasih Zahid sebab sabar gilaaaaaaa jalan dengan 3 orang gadis.

Semoga kita semua berjumpa lagi. First and last cop imegration? I dont think so.

Sekian.

Dream Vacation : Day 7 Seoul - Busan, South Korea.

Assalammualaikum.

Hari ketujuh. 25 Oktober 2014.

8.30 pagi.

Bangun tanpa sarapan, iron tudung guna hairdryer. Bermula perjalanan kami ke...

Gamcheon Cultural Village.

Dari Myeongyun station ke Toseong station. Selepas itu kami naik bas sehingga ke puncak Gamcheon Cultural Village. Tinggi tempat ni rupanya. Macam biasa lah, pemandu bas dia, naik tempat tinggi pun laju gila.

Ouh, macam mana kami tahu jalan tanpa Irsyad? Google.


Muka aku sangat bahagia.

Ye lah, sebab aku yang beriya nak datang Busan, nak pergi tengok sendiri kampung warna-warni ni. Akhirnya sampai juga. Yeay!




Tengah jalan-jalan, tiba-tiba ada noona tanya. 'Can i take your picture?' Sambil tunjuk ke arah kami semua. Dia nak ambil gambar kami beramai-ramai. Guna dslr besar dia. Bukan sekali snap, banyak kali okay. Banyak kali. 

Malu sebab banyak kali sangat ambil gambar.

Lepas dia ambil gambar, dia minta email Sheda. Dia kata dia akan email gambar tu dekat Sheda. Rupanya dia memang photographer. Dan dia ada beg National Geographic. Mungkin kah gambar kami akan keluar di ensiklopedia national geographic? Hmm.

Duta banana milk.

Nampak tak? Minum banana milk sebab lapar sebenarnya. Sarapan aku untuk hari itu.

Budak kecik yang sangatlah comel.

Seterusnya, bila dah sedar tak ada apa-apa dekat sini sebenarnya, maka kami berjalan pulang.

Sheda tahan teksi. Pakcik teksi tu sangat pandai speaking. Rupanya dia pernah duduk dan kerja dekat Terengganu 10 tahun yang lepas. Zahid, Sheda dengan Hidayah galak berborak dengan pakcik teksi.

Tanya macam-macam. Dan ahjusshi tu cerita macam-macam. Aku mampu gelak je. Semangat budak-budak ni jumpa ahjusshi yang boleh speaking. Dan ahjusshi tu pesan, kena pergi awal ke Gwanggali Beach, sebab nanti ramai.

5 minit naik teksi dan kami sampai ke..

Jagalchi Fish Market.

Tempat ni pun aku juga yang nak pergi. Tak tahu nak cari apa. Aku cuma nak tengok je. Dan orang kata seafood dekat sini sedap.


Nampak fresh weh ikan-ikan dia. Sotong besar-besar bak ang. Ketam jenis king crab. Sebesar kepala aku.


Kitorang dah masuk dah satu kedai seafood untuk makan tengah hari. Sebab aku dah mula lapar. Tapi mereka-mereka ini tak nak makan. So keluar balik. End up kami pergi ke Busan Station, cari Lotteria.

Makan tengah hari.

Macam mc donald la juga. Makan shrimp burger. Boleh laa.

Lepas makan, dah tak tahu nak pergi mana. Jalan ke depan sikit nampak..

China town.

Masuk dan jalan-jalan. Tak ada apa. Kedai souvenir pun macam hidup segan mati tak mahu. Kalau malam, hidup la kot tempat ni.


Muka bosan.

Sebab dah tak tahu nak buat apa, jalan-jalan kami jumpa public phone. Keluarkan duit syiling. Call Irsyad. Ye, call Irsyad.

'Hello. Anyyeongsayo!'
'Hello. Sape ni?'
'Haha Irsyad! Boriiiiinnnggggggg.'
'Hahahahahahaha'

Mengadu macam-macam dekat Irsyad. Tak tahu nak buat apa. Tak tahu nak pergi mana. Tak tahu nak makan apa. Irsyad gelakkan je dari tadi. 5 minit call.

Abaikan muka Zahid.

Next, kami ke Dusil Station. 40 minit perjalanan.



Nampak tak muka penat?

Islamic Center, Masjid Al-Falah.

Sebab sejuk di luar, kami duduk rehat dan solat di sini. Sunyi. Tenang je rasa. Sebelum masuk, jumpa orang Malaysia. Aaaa rasa nak peluk diorang! Haha.



2.30 petang.

Kami keluar masjid, dan bergerak ke next destination. Kami ikut nasihat ahjusshi tu untuk gerak awal. Takut ramai orang. 40 minit perjalanan.

Gwanggali Beach.

Kebetulan dan kami sangat beruntung. Sebab masa kitaorang datang ada festival.

10th Busan International Fireworks Festival.

Disepanjang laluan untuk ke pantai, ada banyak gerai-gerai kecil jual makanan. Serius lapar. Masuk convenient store lagi. Beli banana milk *lagi* dengan snack yang halal dimakan. *search di FB Halal Korea*


Mula-mula sampai tak ramai sangat. Ada banyak tempat kosong kami nak duduk. Tapi tak ada lapik. Beli lapik dekat ahjumma. Cop tempat, dan lepak tepi pantai. Sejuk babe.


Makin lama, makin ramai orang. Seboleh mungkin orang yang baru sampai nak duduk menyelit. Yang couple tak payah cerita lah. Sweet banget baring-baring atas peha bagai.


Tunggu punya tunggu, lambat gila nak tunggu malam. Kau bayangkan dari pukul 4 petang sampai 6 petang, termenung tengok orang dan ambil gambar. Dan tertanya-tanya, Irsyad ada awek ke tak eh?

6.00 petang.

Dah mula gelap. Tiba-tiba meletup satu bunga api. Satu je. Saja buat orang excited nak tunggu.


7.00 malam.

Meletup lagi satu bunga api. Kali ini lebih besar dari sejam sebelum. Lagi laaahh tak sabar nak tunggu hoi! Masa ni aku rasa nak marah je dah. Lama kot tunggu.

Diamond Bridge.

8.00 malam.

Totally gelap. Hanya diterangi cahaya lampu bangunan dan bintang-bintang yang berkerlipan. Wah!


8.15 malam.

Bermulalah Fireworks Festival! Wuhoo!



Sangat awesome weh! Satu bunga api tu memenuhi langit malam yang gelap. Jadi terang benderang. Bukan satu color je, berwarna warni! Aaa aku teruja gila! Sepanjang show 1 jam aku senyum sorang-sorang kot. Sebab aku suka gila benda ni. Fireworks paling awesome dalam hidup aku.



Paling teruja tengok bunga api bentuk love.

Aku cuba upload dari gallery video sendiri, tapi tak boleh. So korang tengok dari youtube la eh. Sama awesome. Aku tengok balik pun meremang bulu tengkuk.




9.30 malam.

10th Busan International Fireworks Festival berakhir. Pejam celik, rupanya malam ini adalah malam terakhir kami di Korea. Argh! Tak nak balik!

Namun begitu, aku rasa, fireworks festival adalah penutup vacation yang terbaik sepanjang kami seminggu di Korea. Tak menyesal walaupun tunggu lama dan kesejukkan.

11.00 malam.

Sampai di hotel kelaparan. Makan maggi dan banana milk. Masing-masing kepenatan.

Perbelanjaan:
T-money                            15,000 won
Banana milk dan snack    8,000 won
Lotteria                                6,000 won
Teksi                                     1,000 won
Call Irsyad                          1,500 won
Lapik duduk                       2,500 won
Total                                    34,000 won

Dream Vacation : Day 6 Seoul - Busan, South Korea.

Assalammualaikum.

Hari keenam. 24 oktober 2014.

11.00 pagi.

Hari ini kami saja bangun dan keluar lambat. Sebab hari ini hari terakhir di Seoul. Sedih. Sementara menunggu tiket jam 3 petang, kami bersiar-siar dahulu.

Ewha Women's University.

Keluar dari guesthouse, semua kedai-kedai baju, kasut telah dibuka. Rambang mata rasa nak shopping lagi. Tapi tahan nafsu, sebab kita masih ada lagi 3 hari di Korea.

Sekitar kawasan luar University.

Pelajar university di Korea sangat bangga dengan university diorang. Dekat mana-mana pakai jumper uni. Bukan student Ewha je, university lain pun.

Salah satu kedai di kawasan Ewha.

Saja jalan nak tengok university diorang macam mana. Bila masuk, ...

Besar dan cantik gila!

Entrance.

Bila masuk dalam ni, aku membayangkan perbezaan Universiti Malaya dengan Ewha Women's University. Jauh panggang dari api. Dari segi infrastruktur dan taman-taman, Ewha sangaaaaaat lah cantik.

Kanan kiri kitaorang ni tempat study diorang.

Saja ambil gambar dengan student Ewha yang tengah makan dekat tangga.

Dekat sini, kau nak lepak dekat mana-mana pun boleh. Sebab tak panas terik. Kalau dekat Malaysia, kau duduk lepak dekat taman terbuka, habis sunburn. Unless hujan lah.

Taman ni atas bangunan tempat study tadi.


Tambah pula tengah musim luruh, memang cantik sangat lah.


Nampak tak? Bawah tu bangunan, atas tu, kanan kiri taman.

Aku suka ambil gambar ala-ala one direction ni.

Sheda nak tukar universiti.

12.30 tengah hari.

Perut mula lapar. Sebab dari hari pertama nak makan alchon, tak sempat-sempat. Balik je kedai dah tutup. So kami makan untuk kali terakhir. Dekat mana nak cari alchon dekat Malaysia?

Kedai dia kecil je, tapi ramai orang.

Dah habis makan. Maka kami bertolak ke Seoul station untuk naik Mungunghwa Train.

Seni di Seoul Station.

2.00 petang.

Kami sampai awal sejam. Tak tahu nak buat apa. Just duduk dan tunggu.


3.00 petang.

Akhirnya tiba masa untuk kami bertolak. Selamat tinggal Seoul, untuk selamanya. (Harapnya satu hari nanti akan sampai ke sini lagi.)

63 Building.

5 jam perjalanan. Sangat bosan. Bangun tidur bangun tidur balik. Pening kepala aku. Rasanya train ni dah cukup laju, tapi tak sampai-sampai.

Selfie bosan.

Nak cakap laju dia, bila train ni lalu terowong, telinga kau rasa berdesing, sakit. Pressure teruk.

Selfie dah sampai. Dengan kotak ramen nya.

8.30 malam.

Sampai la kami di destinasi.


Busan.

Atmostphere yang agak berbeza. Sampai je kami di Busan, terus check in hotel. Disini masalah pertama bermula. Busan boleh dikatakan kawasan yang ala-ala kampung. Belum habis moden macam Seoul. Penduduk dia ramah orang kampung.

Jadi maksudnya, mereka semua totally zero english. At least dekat Seoul diorang faham, tapi tak tahu nak jawab.

Masa nak check in, berlaku masalah komunikasi. Ingat tak? Irsyad kami tinggalkan di Seoul. Di Busan kena pandai-pandai sendiri. *sepatutnya.*

Aku nak cakap aku dah book 2 bilik untuk 3 hari 2 malam. Dah siap tunjuk screenshot booking number dekat ahjumma tu. Tapi dia tunjuk nama orang lain. Aku cakap english, dia cakap korea. Hah sudah. Macam ayam itik.

Solution, call Irsyad. Minta tolong dia cakapkan dekat ahjumma receptionist tu. Irsyad call hotel, 3 minit, settle. Kami boleh masuk. Sejak dari itu, Irsyad kena on-call 24 jam. Dah macam doktor.

Dah dapat kunci, masuk bilik. Hah kau, ni bilik kami dapat.





Besar gila babe. Cantik pun cantik. Kau boleh main lari-lari dekat dalam ni.

Bawah ni bilik Zahid. Tak adil sikit sebab dia duduk seorang dekat bilik besar. Aku, Sheda dengan Hidayah kongsi tiga orang.



Dah letak-letak barang, semua orang kelaparan. Tak tahu nak makan dekat mana, nak makan apa. Sebab area hotel kitaorang ni macam sunyi sikit. Tak ada tempat makan. Dan rupanya hotel kami ni adalah love hotel. Hotel murah macam dekat Malaysia untuk couple beromen. *heh, maaf korang. salah Nisa main book je dekat booking.com tu*

So end up kami turun, pergi ke convenient store ala-ala 7e. Beli mangkuk, beli banana milk, dan ambil chopstik banyak-banyak. Ouh sebenarnya sepanjang dekat Korea, bila kitorang haus je, beli banana milk. Sebab benda ni ada dekat mana-mana. Dan sedap. Dan tu je benda boleh minum. Lol.


Ini lah makan malam kami untuk hari pertama di Busan. Rameon yang kami beli sekotak dari Irsyad dan banana, melon dan strawberry milk. Kenyang la kami untuk malam itu.

Perbelanjaan:
Makan (alchon)               3,500 won
Seoul-Busan tiket          28,500 won
V-Hotel                            60,000 won
Kos mangkuk dan air     3,000 won
Total                                 95,000 won  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

enjoy! ^.^